Iedereen heeft wel een hobby! Dat kan breien zijn, postzegels of munten sparen of je gaat helemaal los op sporten of 3D-printing! het kan allemaal …. Maar zoek je nou een leuke hobby, waar je mogelijk zelfs een centje mee kan verdienen dan is dit misschien wel heel erg leuk: Minen van CryptoCoins … 🙂
Het klinkt altijd heel moeilijk: cryptocurrencies. In principe is het niet zo ingewikkeld.Een Cryptocoin is gewoon een soort munt, maar dan digitaal. Deze munt (er zijn er HEEL VEEL) vertegenwoordigd een prijs. En dus hoe meer je van een bepaalde coin hebt, des te meer het waard is (of kan worden …) De Bitcoin is een goed voorbeeld. Deze was in het verleden (paar jaar) maar een beetje geld waar. Maar 1 Bitcoin is NU (04/08/2021) wel meer dan €32.000 waard! Nu is de bitcoin niet meer een coin die jezelf kan minen. Hiervoor is de ‘difficulty’ veel te hoog.
Maar er zijn nog heel veel coins die goed te minen zijn. Dit zijn met name Cryptocoins die je gewoon kunt minen met een videokaart. En dus ja, zelfs met jouw PC! Er zijn vele handleidingen te vinden, maar hier gaan we even kort in op HOE maak je nou je eigen minig-rig? Een Mining-Rig is gewoon een PC, maar dan met de mogelijkheid om er meerdere videokaarten in te zetten. Door meerdere kaarten te gebruiken, kun je ook meer coins minen in een kortere tijd!
Het plaatje hierboven is een voorbeeld hoe een Mining-Rig eruit zou kunnen zien. Wat je hier zien zijn in principe gewoon de basis elementen van een PC:
- Moederbord met processor en geheugen
- Voeding (>1000W ligt aan hoeveel kaarten je gaat aansluiten)
- Toetsenbord + muis voor de bediening
- Frame zoals hierboven om alles te monteren
- Videokaarten (1 of meerdere naar eigen wens)
Meer is het niet. De grootste uitdaging is natuurlijk om de videokaarten te krijgen, want die zijn schaars en daardoor ook heel duur. Ook moet je voor jezelf goed nagaan hoeveel stroom je wilt gaan verbruiken. Kies je bijvoorbeeld voor 4x High-End RTX3060 kaarten, dan pak je zo 800W continue aan stroom. Wel kun je dan veel coins minen in kortere tijd.
Zelf hebben we een Mining-Rig met 4x RX460 kaarten erin. Deze kaarten zijn veel langzamer maar wel veel goedkoper en verbruiken vele malen minder stroom. Bij continue minen verbruik ik nog geen 100W door de videokaarten. Mooi vergelijk met mijn RX580, die niet in de Mining-Rig zit, maar gewoon in de PC. Als ik deze laat minen gebruikt 1x RX580 al 225W! Let op, stroom verbruiken kost ook geld. Dus hier moet je goed over nadenken!!
Zelfs met onze set van 4x RX460 (4G) halen wij nog een paar duizend BTCZ (BitcoinZ) per dag. Deze is nu niet veel waard, maar stel dat dit zo’n coin is die ooit wel gek gaat stijgen … Zie ook weer het voorbeeld van DogeCoin. Was nix, maar ineens 60 cent per stuk waard geweest! BitcoinZ als voorbeeld is ook een coin die al een paar jaren bestaat en een leuke community heeft! Wil je meer weten over BTCZ, dan kun je HIER even kijken: https://getbtcz.com
Via DEZE LINK heb je al een hele gave set om mee te beginnen. Niet duur, maar wel volledig. Als dit in elkaar zit, kun je bijna gelijk beginnen met minen. Je moet alleen nog videokaarten aanschaffen / plaatsen en klaar! Deze set bestaat uit:
- BTC-S37 moederbord met 8x PCI-E sloten voor de videokaarten!
- Embedded processor!
- 8GB geheugen
- 128GB M.2 SSD
- 1850W voeding met veel aansluitingen voor videokaarten (6/8-pins)
- 10x extra 8-pin stroomkabels
Met bovenstaande set ben je dus bijna klaar. Je moet alleen nog een Open Frame behuizing aanschaffen of een Mining-Computerkast. Hier is een open-frame een voordeligere keuze. Ook omdat dit frame open is, zal dat voordelen hebben om de videokaarten tijdens het minen koeler te houden. Hier een 2-tal opties voor kasten / frames. De dichte kast lijkt wel veel gaver!
Hieronder dan ook nog een paar tips om te kijken naar betaalbare videokaarten. Een deel van de kaarten kun je heel goed 2e hands kopen op bijvoorbeeld martkplaats. Daarnaast is er nu een overschot aan videokaarten uit China. Dit vanwege het feit dat daar niet meer gemined mag worden en dus nu veel wordt verkocht! AliExpress heeft dan ook een groot aanbod aan videokaarten. Maar hier moet je wel goed letten op het feit of ze echt zijn!
RX560 4GB videokaarten. Deze zijn heel energie-efficiënt tijdens minen. Betaalbaar, maar ook minder snel dan de (hele dure) high-end kaarten! LINK
Als je op zoek gaat naar videokaarten, let er dan wel op dat er minimaal 4GB aan geheugen aanwezig is op deze videokaart. Anders wordt het geheel écht minder efficiënt! Hier een goed startpunt om te zoeken: AliExpress
Succes en mocht je vragen hebben! Laat het weten 😀
En als je al het bovenstaande hebt gerealiseerd, dan is het laatste deel simpel! Je moet een mining-pool vinden om je bij aan te sluiten om een een bepaalde coin te gaan minen! Zelf hebben we hele goede ervaring met crypto.2mars.biz en btcz.2mars.biz. Via de eerste van de 2 sites genoemd kun je meerdere coins minen. Dit zijn Vidulum (VDL), FLUX, (ZEL), TENT (XSG), YCash (YEC) en ZERO (ZER)! op de BTCZ variant kun je alleen BTCZ (BitcoinZ) minen. Wij hebben tot nu toe veel BTZ gemined en daarnaast nog wat VDL en TENT. Super leuk om te doen, maar de BTCZ blijft toch nog de meest interessante om ‘makkelijk’ te minen.
Deze pools zijn zo neergezet dat ze duidelijk uitleg geven hoe je de miner in moet stellen. Wij gebruiken alleen AMD-videokaarten en daarom gebruiken wij LoLMiner 1.31 als mining programma, dat gewoon onder Windows 10 draait.
Het instellen van het mining programma is simpel geregeld via een .BAT file. Hier staat LoLMiner.exe in en daarna een paar parameters die duidelijk op de pool-sites zijn te vinden. Hieronder een screenschot van de instellingen en een voorbeeld van onze eigen miners die BTCZ aan het minen zijn 🙂
De instellingen (per coin):
Voorbeeld van minen van BTCZ:
Het laatste wat je nodig hebt, om uiteindelijk ook jouw eigen coins op te slaan is een private wallet. Per coin zijn er andere wallets te vinden. Voor Windows, Android en iOS. Je moet zelf kijken wat je het fijnste vindt. Zoeken op BTCZ Wallet geeft al genoeg mogelijkheden. Zelf gebruiken wij de Android Wallet voor BTCZ, maar de Windows versie hebben we ook geinstalleerd. In deze Apps of programma’s wordt een persoonlijke, privé wallet aangemaakt (uniek nummer). Deze kun je vervolgens gebruiken om de pool op uit te laten betalen en zelf betalingen te verrichten 🙂
Al met al… Even puzzelen, maar dan heb je een hele leuke hobby!!